Tidsplanen

När jag skrev mitt förra manus ville jag inte sätta upp deadlines. Då ville jag försäkra mig om att det fick ta den tid det behövde.

Den här gången är det mycket som är annorlunda. Bland annat gjorde jag redan under skrivandet av råmanuset, en tidsplan. Och det har jag behövt den här gången.

Deadline nummer ett var 18 december – under jullovet skulle mina testläsare få manuset, läsa och komma med feedback. Veckorna innan, ja i princip hela december, var jag sjuk och orkade inte alls jobba igenom texten så mycket som jag tänkt. Men, 18 dec landade ändå manuset (ett obearbetat men så gott som fullständigt sådant) hos testläsarna.

Deadline nummer två närmar sig med stormsteg. På tisdag kväll ska jag skicka manuset till lektör. Den här gången tycker jag själv att manuset är mer genomarbetat, men visst hade det mått bra av en runda till. Ändå har det hänt massor sedan feedbacken från testläsarna som kom i början/mitten av januari. Texten har slipats, kapitel har raderats och slutet jobbats om, så jag tror ändå att det är dags.

Deadline nummer tre är i maj, just nu 14 maj men får se hur exakt det blir. Då är det nämligen ett år sedan jag skickade den sista versionen av Vanja till Förlaget. Efter all återkoppling och pepp jag fick från Förläggaren, kommer hen att få det nya manuset först. Förläggaren och agenturen som lämnade en väldigt fin, positiv refus ett halvår tidigare.

Utan dessa deadlines hade jag inte kommit så långt som jag gjort nu. När jag skrivit råmanuset och därmed berättat klart den här historien för mig själv, i början av november, var nyfikenheten borta. Därför har jag inte varit lika motiverad, lika sugen. Nu har ju manuset blivit mycket bättre och trots alla ändringar är historien densamma – den berättas bara på ett bättre sätt. I mitt förra manus ändrades så stora delar i själva händelsekedjan att jag inte riktigt visste vad som skulle hända i nästa redigeringsrunda, inte visste vilka vändningar som skulle komma. Än så länge har det inte blivit sådana omkastningar i det här manuset, men jag får väl se vad lektören säger.

Hur som helst, än så länge håller tidsplanen och det ska bli riktigt spännande att se om jag är redo att skicka in till Förläggaren den 14 maj!

2 reaktioner till “Tidsplanen

  1. Jag brukar ge mig själv deadlines, gillar att bryta ner ett projekt i olika delmål, men den här gången när jag redigerar gör jag annorlunda. Bara för att se hur det fungerar. Mitt mål är att jag varje kväll/vecka och månad ska känna mig nöjd med det jag har redigerat. Det kan handla om ett enda stycke en dag, men oftast mer, men jag försöker att inte stressa mig i kvantitet den här gången. Detta bara för att jag har varit i samma situation förr (ett förlag som refuserar men som skickar med lektörsutlåtande och vill läsa en omskrivning) men då skyndade jag mig för snabbt för att bli klar och fick tillbaka ett Nej.
    Men du verkar gå tillväga på ett smart och realistiskt sätt och ändrar deadline om det behövs. För övrigt är 14:e maj en perfekt dag. Råkar vara min födelsedag 🙂

    Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s