Lektörsutlåtande nummer två

Idag kom lektörsutlåtandet. Har haft lite svårt att hitta energin de senaste dagarna och hoppades att jag skulle känna mig lite pepp på att dra igång redigeringen igen. Men när utlåtandet kom uteblev euforin.

Jag hade fått en förvarning från lektören själv att hon skulle vara tuff och hård och det var hon. Och det är jättebra, det är då det kan bli något riktigt grymt av det här manuset. Ändå kan jag inte låta bli att känna en tyngd läggas på axlarna när jag där och då inser hur mycket jobb det är kvar.

Utlåtandet består dels av hennes tankar om olika byggstenar, såsom dramaturgi, genre, struktur, perspektiv, språk och miljö. Dessutom har hon gjort detaljerade kommentarer i manuset som handlar om allt ifrån vad som kan strykas och funderas kring, till vad som är bra och funkar.

Jag skummade igenom utlåtandet och de flesta kommentarer vid lunch, har kikat på utlåtandet ett par gånger till och känner mig lite mer hoppfull för varje gång. Och nu har jag ändå en plan för hur jag tänker ta mig an arbetet. Någorlunda i alla fall.

Nummer ett blir att läsa igenom manuset och fundera över de stora bitarna som hon skickat med. Var är personerna på väg och varför.

Sedan kommer jag faktiskt framför allt att stryka och rätta till de enkla bitarna. Försöka lyssna på det mesta där hon föreslår att något ska bort. Också identifiera var jag ska skriva till de delar som framför allt handlar om miljön, var är de, hur ser de ut och så vidare, för att sedan skriva in det.

Efter det ska jag rätta till och ändra utifrån de stora penseldragen som jag funderade på i första vändan, se vad som behöver utvecklas ännu mer när jag väl tagit bort det ”onödiga” och övertydliga.

Sedan ännu en genomläsning och i samband med det blir det en uppföljning med lektören. En, eller två sista redigeringsvändor utifrån det och sedan blir det (nog) dags att skicka till förlag. Som jag längtar!

Nu på kvällen känns det lite lättare, till och med överkomligt. Jag får nog kolla igenom utlåtandet igen för att se så att jag inte har missat något, men planen finns och den känns bra.

I helgen ska jag ha det riktigt gott och träffa några härliga författare på ett ställe utanför Norrköping och den tillställningen både börjar och slutar med att jag ska åka buss en dryg timme. Ni kan ju gissa vad jag kommer att göra då. Nu kör vi, sista rycket!

Upp och ner (har du hört det förut?)

Vilken vecka! I början så tom på energi och nu kan jag knappt sitta still.

Skrivprocessen och livet är rätt lika, upp och ner som en bergochdalbana. Veckans första dagar var fulla av olust, omotivation och oenergi (och ja, trots att det inte är riktiga ord var det så det kändes). Jag kände mig så långt från skrivandet, så långt från att bli antagen och ifrågasatte (igen) varför jag håller på med det här.

Sedan kom refuseringen från agenturen, i torsdags närmare bestämt.

Hej Stina,
Vi har nu läst och diskuterat ditt manus här på agenturen. Vi tycker att det är mycket bättre än den tidigare versionen – snyggt jobbat! – och du skriver bra. Vi tycker dock att det tappar lite mot slutet, och att det går ganska enkelt för läsaren att räkna ut vad som ska hända. Vi hade gärna sett mer framåtdriv, nu tycker vi att den tappar i fart något och att det går snabbt i själva lösningsperspektivet. Med det sagt uppskattade vi att vi fick läsa ditt manus, men vi kommer att tacka nej till representation i nuläget. All lycka till framöver!

Vilken pepp! Visst, det är ett nej men wow ändå, så fin återkoppling!

Efter det här blev det fart på mig. Jag skrev ut slutet, läste igenom och såg att ja, de har helt rätt. Hur kunde jag inte se det här själv? (Blind för sin egen text, jag vet, men ändå.) Jag antecknar alla de ändringar som behöver ske och börjar ändra och fixa, klippa, stryka och skriva till några rader. Pausar för att fira svärmor som fyller 75 och sedan tillbaka igen.

Nu är alla ändringar införda i texten. I morgon ska jag läsa igenom slutet igen, sedan vänta till helgen då hela manuset ska få sig en genomläsning. Efter det blir det till att skicka den nya versionen till lektör och kanske (läs: troligtvis) även till ett par ”nya” agenturer. Nu är jag så pepp!

Rivstart och lugn

Hösten börjar med en rivstart, eller är det så att det är sommaren som slutar på det sättet? Hur som helst, för ett par veckor sedan skickade jag den bearbetade versionen av Nu dör vi till lektör och den agentur som fått det tidigare utkastet.

Och sedan blev det lugnt. På skrivfronten i alla fall. Jobbet började, skolan började, ja allting drog igång medan skrivandet låg i vila. Ingen idé att starta upp något nytt, inget att pilla med i det nuvarande.

Lektören kan dröja i drygt en månad. Ska bli så himla spännande att höra vad hon har att säga om texten så som den är nu. I början av april fick jag utlåtandet av henne förra gången och då ledde det till en rejäl slaktning och styckning av manuset. Den här gången tror jag inte att det är lika illa, men helt säker vågar jag ju inte vara.

Agenturen hade jag mailat innan och frågat om de ville läsa den nya versionen och så klart blev jag glad när de sa ja. Troligtvis beror det på att de inte hunnit kika på det första jag skickade, men det gör inte så mycket. När jag skickat manuset igen fick jag bland annat till svar att vi hörs snart. Snart! Jag räknar med att det betyder minst en månad för att inte börja vänta för tidigt (samtidigt vet jag med mig att jag från och med imorgon kommer börja uppdatera min inkorg alldeles för ofta.

Men har jag inte gjort någonting under tiden? Jo då, jag bestämde mig för att jag ska ha ett hyfsat färdigt synopsis till nästa manus innan september är slut. Jag jobbade med förarbetet kring huvudkaraktären innan jag började första vändan med bearbetning av Nu dör vi, redan innan återkopplingen från förlaget kom. Det tog jag fram nu, kikade igenom och reviderade något och sedan började jag skissa på ett synopsis. Det flöt på förvånansvärt bra och sedan i lördags sitter jag med ett första utkast på synopsis till nästa manus. I veckan ska jag kika på det igen, skruva och slipa och det känns så himla skönt att det inte finns någon stress överhuvudtaget.

Så ja, hösten har verkligen börjat med en rivstart och ett lugn.

Återkoppling

I söndags kom återkopplingen från Förlaget. Och det var ingen standardrefusering, det var ett helt lektörsutlåtande. Gissa om jag blev glad!

Vad stod det då? Allt kan jag inte återge, men en del kan jag ändå berätta.

Prologen borde nog strykas helt. (…) Intrycket styrks av det välformade inledande kapitlet (…) ett öppningsdrag som tänder upp en väldigt stark inledning.

Det inledande kapitlet är scenen som kom till mig i drömmen, som jag inte kunde släppa, om än lite omgjord. Kul att den uppskattas! Prologen har jag själv funderat kring, så skönt med ett tydligt svar. Stryk!

Sedan beskrivs bokens upplägg och epilog, delar som fick bra betyg. Puh! Efter det kommer ett stycke om huvudkaraktären Camilla, hur lektören uppfattar henne och vad jag behöver tänka på. Det här stämmer ganska bra överens med vad jag jobbade med i manuset medan jag väntade. Skönt att jag gjort en stor del av det jobbet redan.

Gestaltningen av hur barnen förändrades efter mordet är så drabbande.

Den här meningen tycker jag extra mycket om bland annat för att jag tror att det här är min styrka som författare. Att förmedla känslor på det här sättet. Jättekul att höra!

Sedan beskrivs en viss händelse som har en viktig roll. Det här är något lektören tycker om och hen gillar också hur jag gjort det. Jaa! Så glad jag blir!

Det är lite för många förklaringar om varför saker är som de är. (…) det är för linjärt och simpelt.

Det hen menar, som jag förstår det, är att det är lite för mycket av ”det här hände, därför är det så här nu”. Mitt jobb framöver är att identifiera de aktuella delarna och göra om eller ta bort. Inte helt lätt, men bara att försöka gå igenom texten så kritiskt jag kan utifrån det.

Sedan kommer ett stycke där lektören inte förstår varför en ganska stor grej händer. Det här har jag fått feedback på tidigare och jobbat om, men nu behöver jag ta ett rejält tag om den här biten, så att det blir tydligt (utan att förklara för mycket). Har en vag aning om hur jag ska göra det, men får suga på den karamellen ett par dagar till.

Efter det här kommer ett stycke som uppmanar mig att ta ställning till att antingen gå djupare in i det hemska eller att tona ner det, helst det första alternativet, tycker lektören. Det här blir inte lätt. Vissa saker ser jag tydligt att jag varit lite försiktig med, men att fördjupa det hemska … Hur gör jag det på ett bra sätt? Jag antar att jag får försöka hitta någon bok där detta görs ”snyggt”, få lite inspiration och sedan göra det på mitt sätt. Det känns ändå viktigt för mig att inte ”gotta mig” och göra det rått, så jag får helt enkelt hitta en bra balans.

Jag har nog aldrig sett en dramatisk kurva så tydlig som stommen i Nu dör vi. (…) det är bland annat formstabiliteten i denna text som kan göra den till en riktigt bra ljudbok.

Jag blev extra glad över den första meningen och tjoade faktiskt till när jag läste den. I lektörsutlåtandet jag fick i april var dramaturgin det absolut viktigaste jag skulle tänka på och lektören skickade med några goda råd på vägen. Så glad!

Till sist avslutas utlåtandet med en sammanfattning som i princip säger till mig att köra, att inte vara så försiktig och ängslig utan lita på berättelsen och texten. Kör på, helt enkelt och ta fram det hemska.

Till och med några dagar senare blir jag glad när jag tänker på det här. Jag tror, på riktigt, att jag kan ta till mig av lektörens tankar, att förbättra, fördjupa och sluta försvara det jag skriver (det är väl den svåraste biten för mig). Det är helt enkelt dags att släppa sargen och kasta mig ut. Dags att skriva en bok!

Hur går väntan?

Två veckor har gått sedan manuset hamnade hos Förläggaren och agenturen. Hur går det då? Klarar jag väntan den här gången? Eller har jag redan bitit av naglarna och nött ut uppdateringsknappen till mailen?

Det går faktiskt över förväntan. Visst finns tankarna där hela tiden. Vad tycker de? Läser de nu? Har de haft det uppe på något möte? Avfärdat det och nu väntar bara systemet på att standardrefusen ska gå ut?

Jag är fortfarande ganska tom, tänker inte så mycket på själva manuset. Filurar lite på nästa och hoppas att jag snart ska finna lust till att sätta mig med synopsis. Men ingen stress.

Och jag ska inte försöka intala er att allt är lugnt. Jag har mina tillfällen då jag läser och lyssnar på allt den här Förläggaren sagt, försöker räkna ut vad som kanske händer med manuset just nu, trots att jag vet att det är helt omöjligt.

Men jämfört med tidigare vändor är jag ändå ganska lugn. Och det är så himla skönt. Ibland hugger det till, men sedan rullar livet på. Som sig bör.

Hos förlaget

I söndags skickade jag Nu dör vi till Förläggaren som jag hade kontakt med gällande mitt tidigare manus, samt till en agentur som lämnade en väldigt fin refusering.

Först rusade tankarna omkring. Tänk om de avskyr det? Tänk om de gillar det? Tänk om jag skickat fel version? Tänk om … De tankarna finns fortfarande kvar, virvlar upp lite då och då.

Men mest känner jag en tomhet, faktiskt. Nu är jag klar och redo att lägga den här berättelsen åt sidan, börja på nästa som jag redan ser fram emot att utveckla. Men jag är ju inte bra på den här väntan, så är det bara. Tänk om de blir besvikna? Tänk om de gillar det?

Under veckan har jag fått bekräftat att förlaget kommer att läsa hela mitt manus och bara det känns stort! De ser att jag har något och de ser faktiskt fram emot att läsa (min tolkning ska tilläggas). Det är galet! För den som inte själv skriver eller vet hur det kan gå till när man skickar till förlag, kanske det låter märkligt. Men sanningen är att det är få som får hela sina manus lästa när de skickar in, få som får feedback och ombeds att göra en omskrivning. Därför är det jättestort bara det, att få höra att de kommer att läsa hela manuset.

Det pirrar i magen bara jag tänker på det. På att någon just nu, kanske, sitter och läser det jag har skrivit. Men sedan kommer de där tankarna igen. Tänk om det inte alls lever upp till förväntningarna? Tänk om de sågar det direkt? Och tänk om de gillar det?

Jag ska försöka tänka bort det här, verkligen försöka. Unna mig en vecka eller två att bara läsa, inte göra något. Eller tvinga mig till det kanske. Nästa manus är redo att komma ut och jag är verkligen sugen på att sätta mig med Story Genius och gå igenom skrivtipsen från början till slut, och samtidigt påbörja synopsis. Det borde göra det lättare att inte tänka på vad som händer på det där förlaget.

Tänk om de hatar det? Tänk om de älskar det?

Release!

Idag har min fantastiska bläcksyster Anneli Olsson haft digital release för sin feelgoodroman, Fritt Fall. Och vilken kväll det blev! Det bjöds på dans, gäster, spännande samtal och mycket glädje och generositet.

Det enda som saknades var att få vara på plats, skratta ihop, kramas och skåla på riktigt. Jag kunde ju såklart inte hålla mig utan ringde upp på videolänk direkt efteråt. Det fick ju inte bara ta slut!

Men nu sitter jag i min fåtölj igen, klappar på den fina boken om Alva Bergman och drömmer mig bort. Till nästa gång Anneli har release för då SKA jag åka upp, till nästa digitala release och, jo faktiskt, till min egen. Tänk när jag får fira att min bok lämnat boet, tänk när jag får fira med mina vänner. Tänk …

Det finns så mycket som är underbart med att skriva. En av de sakerna är att jag delar mina innersta känslor, mina djupaste tvivel med både vilt främmande, peppande människor på Instagram och framför allt med min finaste Anneli. Hon är en sann inspiration och en person jag verkligen ser upp till. Har du inte läst Fritt fall än, gör det!

Skål för dig Anneli, och för Fritt fall! Jag ser verkligen fram emot vad vår vänskap för oss i framtiden 💕💕💕