Igång!

Nu är redigeringen igång på allvar! I veckan som var kom jag igenom genomläsningen på papper och antecknade för fullt i marginalen med testläsarnas kommentarer i färskt minne.

Den största bearbetningen hade jag nog på känn redan innan. Den del där slutet börjar. Den var inte klockren och under genomläsningen blev det tydligt att den var rent av rörig och inte alls bra (vägrar att säga att den var dålig, trots att det kanske är sanningen…). Den behövdes helt enkelt göras om, rejält.

Det jag nu gjort för att jobba om den var att se slutet utifrån sin egna dramaturgiska kurva och då blev det också tydligt vad jag vill göra och vad som behöver ändras. Som det är nu hinner läsaren inte riktigt med i känslan utan det går lite väl fort på något sätt. Och så vill jag inte ha det.

För att du ska hänga med nu (eftersom du ju inte befinner dig inuti mitt huvud och inte läst manuset) kan det vara bra att känna till att det i slutet uppenbaras något helt nytt. Och som det var tidigare, kastades läsaren in i det och hann inte landa, kunde inte följa med i allt det nya. Därför har jag gjort om, byggt upp känslan, lärt känna en karaktär som visserligen finns med tidigare men som nu blir väldigt viktig, samtidigt som huvudkaraktären upptäcker vissa saker om sig själv. Ju längre in i slutet vi kommer, desto mer fördjupas dessa karaktärer, platsen och den nya ”världen” innan det exploderar i slutets mittpunkt (där klimax börjar).

När jag nu har strukturerat om, har jag kommit ganska långt känns det som. Det är lustigt det där, att när jag väl sätter igång, går det mycket lättare än vad jag tror innan. Och nu har jag farten uppe och ska därför läsa igenom slutet ikväll igen och i helgen ska det skrivas några nya kapitel som blir övergången mellan mitten och slutet (om vi ska tänka treakts-struktur.). Så nu är jag verkligen igång!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s