Slutet

Det svåraste med att skriva en bok, i alla fall för mig. Det är inte svårt i sig, att lämna karaktärerna, knyta ihop det eller ens att hitta på vad som ska hända. Nej, för mig är det inte svårt att skriva ett slut, det svåra är att veta om det håller.

I berättelsens början upprättas ett kontrakt med läsaren. Där sätts tonen för vilken typ av berättelse det är, vilken ton den kommer att ha och vad läsaren kan förvänta sig av den bok hen just påbörjat. Det här ska sedan hållas hela vägen, samtidigt som läsaren ska eller bör överraskas. Det är det jag tycker är svårt med slutet. Lever det upp till de förväntningar jag etablerat i början?

Jag tycker det, såklart. Men mitt förra manus fick fyra olika slut tror jag. I efterhand kan jag se att de olika sluten avvek från den röda tråden, men just då tyckte jag ju att det hörde ihop.

Så hur ser det ut nu då? Med det nya spänningsmanuset? Ja jag tycker ju att det hänger ihop, såklart. Men gör det verkligen det? Uppfyller det förväntningarna som sätts i början samtidigt som det överraskar? Ska jag vara ärlig har jag ingen aning. Jag tror det och jag kan berätta varför jag tror det, men sedan hur det ser ut i verkligheten… det verkar jag vara blind för.

Hur ska jag ta reda på det då? Dels ska jag vara uppmärksam på de olika delarna som det kan, kanske, finnas tveksamheter kring. Dels ska jag fråga mina testläsare just den här frågan. Och efter det en extra fråga till lektören. För här behöver jag hjälp, här kan jag inte tänka själv, inte helt i alla fall. Och det är viktigt, jag måste, måste få det att hänga ihop.

Ser såå mycket fram emot att se det här manuset växa, lyfta framöver.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s