Inspiration i Mariefred

I helgen var jag, som bekant, på feelgoodfestivalen. Ordet för helgen var ”mysigt”. Miljön är ju bara den riktigt härlig och ramade in tillställningen perfekt.

Självklart fick jag med mig en hel del inspiration och energi. Den som nog gjorde starkast intryck var författaren Åsa Hellberg som berättade om sin skrivprocess på skrivskolan. Jag kände igen mig en del i hennes sätt, inte i allt förstås, men hela hennes framtoning tilltalade mig. Åsa skriver snabbt, precis som jag förstått att jag gör, och hon tänker inte när hon skriver råmanuset och det gör ju inte jag heller. Jag tog tillfället i akt att stjäla till mig en pratstund med henne och fick rådet att fokusera på ett manus i taget. Bra råd! Och känner jag inte för dem, så är det inte rätt manus. Såklart! Vanja har jag verkligen känt för och levt med under hela processen vilket gör att jag faktiskt slutfört det manuset.

Jag funderar en del på det här nu, på hur jag ska använda mig av mina styrkor på ett bättre sätt när jag skriver. Nummer ett, skaffa en rutin. Skriv 2000 ord per dag. Det behöver inte vara bra och väl genomtänkta ord, men det hjälper till att se till att det där första råmanusutkastet kommer på plats. Och kan jag hålla rutinen, kan jag ha texten på plats på ett par månader om inget oförutsett händer (och det gör det ju aldrig).

Och så det där med ett manus i taget. Vad vill jag helst läsa, vilken story är jag själv mest nyfiken på? Jo, jag har bestämt mig för att slutföra det nya deckarmanuset och sedan fortsätta med uppföljaren till Vanja. Det känns helt rätt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s