Tankar efter senaste refuseringen

Så, nu har det gått ett par dagar sedan den damp ner.

Onsdag kväll och torsdag förmiddag var åt det svarta och mörkgrå hållet. Varför kan jag inte tolka feedbacken rätt? Jag har ju gjort allt jag kan, tycker jag själv. Och ändå får jag feedback som jag borde kunnat se själv. En del i manuset har handlat om hedersproblematik. Jag har tyckt att den har en given plats, att den tillför något och att den ger en spänning till berättelsen. I utlåtandet skriver lektören att det kan vara svårt att nämna en sådan känslig fråga ”i förbifarten”. Första reaktionen är (såklart) att jag inte förstår vad hon menar. Men när jag läser vad hon faktiskt skriver, så är det ju självklart. Det spåret har ingen självklar mening, det är inte viktigt. Hur kan jag inte ha sett det själv?

Torsdag kväll börjar jag redigera. Bort med hedersproblematiken. Den hör inte hemma i berättelsen. Jag jobbar om stora delar och det har jag fortsatt med både igår och idag.

Och nu känns det bättre igen. Det är roligt att upptäcka en ny berättelse som blir tydligare. Att lista ut hur det hänger ihop och var ledtrådar kan placeras som avslöjar vad som har hänt, men som inte är för uppenbara.

Samtidigt finns ju tvivlet där. Vad är det jag inte ser nu? Vad är det som egentligen så självklart ska bort, eller ändras, men som jag inte ser? Ingen aning. Och hur sjutton ska jag lära mig se det?

Har du tips på hur du gör, skriv gärna om det i kommentarerna. Jag är såå nyfiken och behöver verkligen utvecklas i det området.

6 reaktioner till “Tankar efter senaste refuseringen

 1. Du får inte ge upp Stina. Tänk på att alla har olika meningar om allt. Det som en tycker är bra tycker den andra är dåligt. Det finns ju andra förlag . Du kan ju ge ut boken själv. När jag skriver mina böcker så skriver jag vad jag helst skulle vilja läsa själv och det blir oftast bra,
  Så lycka till. Jag håller tummarna
  Claes

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Som tur är, är jag ganska envis av mig, så jag kommer inte ge upp ☺️ Ibland blir det bara lite överväldigande när jag inser hur det ”egentligen” ska vara. När jag förstår hur mycket som behöver ändras. När jag kämpar mig igen, funderar och klurar, tycker att NU har jag kommit på något riktigt bra! Och så har jag missat så stora grejer ändå. Men, som sagt, eftersom jag är envis, finns det bara ett alternativ, att kämpa vidare 💪🙈❤️

   Gilla

 2. Det är svårt att ibland ta bort meningar eller stycken som man själv vill ha kvar, men lektören säger ta bort. Jag följer i de flesta fall vad min lektör skrivit på sitt utlåtande och jag har redigerat mitt manus i en månad. Nu har lektören manuset igen för att gå igenom mina ändringar så det ser bra ut. Mitt tips är väl bara att fortsätta redigera och redigera. Manuset blir bättre och bättre. Lycka till! 🙂

  Gillad av 1 person

  1. Tack, det gör jag ☺️ Följer också till stor del den feedback jag får, men när det handlar om väldigt stora saker ger det ringar på vattnet och det är inte alltid enkelt att fånga upp dem. Tror jag hittat ett bra sätt att helt enkelt tänka utifrån förväntningarna som byggs upp, men det återstår att se 😅 Tack för pepp 🍀🍀🍀

   Gilla

 3. Nu har du fått två fina råd redan, så mitt bidrag får bli en reflektion kring ”ringarna på vattnet” du så riktigt nämnde. 😊 När man gör stora förändringar, skriver till och drar ifrån, kan det påverka fler saker i texten än man först tror. Mitt tips är att gå igenom manuset en extra gång med dessa specifika ändringar i åtanke. Hitta de där små, små detaljerna som kanske plötsligt inte stämmer efter en lite större förändring. 🌸 Sedan försöker jag tänka på om händelser, beteenden osv tillför något till berättelsen? Bidrar de till att föra historien framåt? Hjälper de läsaren att lära känna karaktärerna och deras värld? Men dessa frågor är svåra, eftersom alla läsare kommer göra sin egen tolkning. Här kan jag bara utgå från min egen grundtanke som skribent. 😊 Lycka till med redigeringen 🍀❤

  Gillad av 1 person

  1. Tack! Du har säkert rätt i att det inte går att förutspå alla läsares tolkningar och det är väl egentligen inget att sträva efter. Men det svåra, för mig, att upptäcka det där som jag TROR har betydelse för berättelsen, men som kanske egentligen inte är nödvändiga. Nu hoppas jag att jag kommit ett steg närmare det i och med att tänka lite mer på just vilka förväntningar som jag har byggt upp i början.
   Tack för reflektionen, det är alltid bra att höra hur andra gör ☺️

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s