Varför låter jag manuset vila?

Nu har manuset snart vilat en vecka och det börjar bli dags att läsa igenom. Men inte förrän imorgon.

Varför gör jag det? Dels handlar det om att jag vill få lite distans till texten, att jag inte ska ha det superfärskt i tanken. På så sätt kan jag förhoppningsvis se det med nya ögon. Det är också därför jag skriver ut det. Bara genom att se texten på ett annat sätt kan det vara lättare att upptäcka sådant jag vill förändra.

Men det handlar också om att låta hjärnan göra sitt, utan att jag blandar mig i. Det låter ju lite konstigt, men det är så jag ser det. När jag går runt och tänker aktivt på manuset hela tiden ser jag bara vissa delar. När jag låter det vara är det som om hjärnan går igenom hela manuset igen, i bakgrunden, och signalerar när den hittar något. Som igår kväll. Pling! Han kan inte åka dit och leta efter henne, för han har redan fått veta att hon inte är där. Det låter som en självklar sak att hålla koll på, men med alla andra trådar som ska knytas ihop är det lätt att en sådan sak missas. Eller häromdagen, pling! Hur vet han om att den här grejen tillhör den personen? Och när ska han få reda på det? In och skriv till en mening eller två och så är det fixat.

Därför låter jag manuset vila. För att hjärnan ska få jobba. Men imorgon kväll, då är det dags! Då ska jag äntligen få läsa.

3 reaktioner till “Varför låter jag manuset vila?

  1. Det är jättebra att göra så med jämna mellanrum. Det brukar jag med göra. Min längsta paus för ett pågående manus blev ett år. Hade visserligen tänkt köra igång efter något drygt halvår men en utmattning ändrade det. Fast jättebra med så lång paus. Det har hjälp att kunna se mycket klarare på manuset och med distans. 😊

    Gilla

  2. Visst är det fantastiskt hur hjärnan fungerar? Man kan komma på saker som man har skrivit, som är helt ologiska, och ändrar om lite, så fungerar det igen 😀 Alltid bra att låta en text vila mellan varven och få se den med nya ögon igen.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s