Uppstarten

Så här mitt i sommaren håller jag på att starta upp, som ni vet. Bok två är på gång och det är riktigt spännande.

Hur går jag till väga tänker kanske du? Jo, jag har gått och tänkt och funderat en hel del under tiden som jag skrivit del ett, I skuggan av döden. Idén har funnit ett tag ich allt eftersom har den befolkats av karaktärer. Jag vet vilka vi ska få följa och vad som ska hända, i stort. Under tiden som varit skriver jag ner de tankar och idéer som kommer till mig, i mobilen. Jag använder anteckningsfunktion eftersom telefonen alltid är med.

När första manuset var ute på testläsning var det dags att fundera på vändpunkterna. Vad ska hända som förändrar allt? Det är nog förresten ett av de bästa råd jag fått, att ha koll på vändpunkterna. Vad händer som förändrar allt. Utifrån det gjorde jag tidslinjer över de tre karaktärer som läsaren ska få följa. Hur hänger det ihop? Vad behöver hända när?

Vanja är förstås den som följer med läsaren genom hela serien. Hon ska också fördjupas, så på hennes papper (ja, i det här stadiet använder jag vanligt papper) finns mer antecknat än bara själva intrigen. Jag skriver också upp ett eller två ord som jag ska ha med mig när jag skriver om just den karaktären.

Där jag befinner mig nu får karaktären liv. Första har jag valt vilken karaktär jag ska börja med. Det valet gör jag utifrån vad jag behöver veta för att skriva de andra två. I den här boken började jag med polisen. När jag valt det, skriver jag ner (för hand) väldigt kort vad som ska hända vid olika tidpunkter för just den karaktären. Det utgår jag sedan ifrån när jag väl sätter mig framför datorn. Och där är jag nu. Jag har just skrivit klart polisens perspektiv, från början till slut. Det är inte så det kommer att vara i helheten, men det är så jag skriver det. Och det är platt och inte alls utvecklat, och det är precis så det ska vara. För mig är det så att det först måste ut, det måste bli skrivet helt enkelt. Sen ska det målas, byggas och stärkas. Sen.

Samtidigt skriver jag upp tidslinjen i ett annat dokument vid sidan av, även det i datorn. Här markerar jag också vändpunkterna och det som är viktigt att ha koll på när jag skriver de andras perspektiv.

Under tiden som jag skriver dyker det upp sådant som jag inte visste innan. Ett tydligt stickspår som måste följas, märkliga dialoger som helt plötsligt blir självklara. Samtidigt kan inte låta bli att längta lite till redigeringsfasen för jag undrar, var kommer den här historien sluta? När (och vart) kommer den verkligen att ta fart?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s